Kahdesta eri kulttuurista olevan suhteessa tulee ennemmin tai myöhemmin väkisinkin tilanteita, joissa vaaditaan suvaitsevaisuutta, laajakatseisuutta ja kompromissejakin. Meillä näitä on ilmennyt koko ajan ja ollaan opittu heti sanomaan, jos jokin toisen toiminnassa kummastuttaa. Sitten keskustellaan siitä miksi meillä tehdään näin ja miksi teillä taas toisella tavalla. Näistä keskusteluista on tullut aika mielenkiintoisia. Aluksi mua ärsytti ihan hirveesti,  mutta oon nyt oppinut enemmän ajattelemaan asioita muiltakin kanteilta. (ja sit salaa tekemään niinkuin aina ennenkin, hahahaaaaa....) Joo mutta pistetäänpä tähän kaikkia juttuja mitä mieleen tulee.  Kaikki ei ole varsinaisesti kulttuuriin liittyviä, mutta oon vaan törmännyt täällä Italiassa. Eikä voi yleistää, joten älkää ottako liian kirjaimellisesti, koska eri alueet poikkeavat  toisistaan. Ruokailuun liittyvistä jutuista kirjoitan kokonaan ihan oman juttunsa, koska niitä on niin paljon :)

1.  Italialaiset käyttää kenkiä sisällä kotona.  Vähän niinku salkkareissakin :D

Siis todella hämäävää.. Ihmettelin ekaa kertaa kun Simone oli meillä kylässä, että miten se noin törkeesti vaan painelee meillä menemään kengät jalassa. Siitä ei oikeestaan erikseen puhuttu mitenkään ja oli varmaan ite vaan huomannut kun seuraavalla kerralla otti kiltisti kengät pois. Sitten kun tulin Italiaan ekaa kertaa ja olimme Simonen vanhempien luona sekä hänen siskolla kylässä tajusin, että kaikki pitää koko ajan kenkiä sisällä.

Siitä tuli la cenan (päivällisen) hauska puheenaihe. Simonen sisko kertoi, että kun Simone oli palannut Suomesta, hän oli hommannut kenkätelineen ja ilmoittanut että hänen luona otetaan kengät pois jalasta. Sisko kertoi, että hän haluaa myös semmoisen systeemin, kun ärsyttää että hiekkaa tulee sisään. Puhelivat myös kuinka hurjaa on, että Suomessa on sellainen pikkuhuone (eteinen), ennen kuin tullaan kotiin sisälle. Täällä useimmiten astutaan suoraan ovesta olohuoneeseen tai keittiöön.

2. Italiassa on talossa kylmää ja TODELLA kosteaa

Tämä tuli mulle oikeesti yllätyksenä. Vaikkakin on muuten lämmintä niin nämä kivitalot ovat talvella öisin ihan järkyttävän kylmiä.  Nukkumaan mennessä voi olla kaksi peittoa ja ihan kunnon collegevaatteet päällä. Lattiat ovat myös kylmiä mikäli ei ole semmoista luksusta kuin lattialämmitys.  Eli siinäkin yksi hyvä syy niitten tossujen pitämiseen. Kosteus on ihan uskomatonta. Kaikki tekstiilit ovat koko ajan vähän nihkeitä ja mikään ei kuivu,  pyyhe voi olla kolmekin päivää märkä ellei sitä kuivata ulkona auringossa. Home on täällä ihan perusjuttu  ;)  Silloin joskus ihmettelin miksei täällä ole puutaloja, mutta olen tajunnut  ettei semmoinen täällä kannattaisi ja että näiltä kivipinnoilta ja laattalattioilta on sen homeen poisto huomattavasti helpompaa.....

3. Lapset ovat hyvin kasvatettuja (ehkä Suomessakin oli joskus vuonna miekka ja kirves?)

Täällä mun kokeman mukaan lapset hallitsee hyvin pöytätavat ja muutenkin kasvatetaan pienestä pitäen kohteliaisuuteen  ja vanhempien ihmisten kunnioittamiseen.

4. Onkohan italialaisilla karkkihimoa?

Jos tarjoat täällä karkkia (oli sit lapsi tai aikuinen), useammin saat kieltävän vastauksen. (enkä nyt meinaa mitään namutäti-juttuja). Sen sijaan hedelmistä tai vaikka salameista tuntuvat innostuvan enemmän. Kaupoissa on kyl aika heikot karkkivalikoimat, mutta esim. kekseille on ihan julmetun isot hyllyt.

5. Suihkun jälkeen pitää kuivata tukka!

Italialaiset pelkäävät tosi paljon vilustumista ja ovat ihan aidosti huolissaan, jos suihkun jälkeen esiinnyt märällä tukalla. Olkoonkin hellettä yli 30 astetta.

6. Valot pitää sammuttaa heti jos käyt viisikin minuuttia poissa huoneesta

Tämä kohta kannattaa muistaa, jos haluaa välttyä perheriidalta :) Täällä sähkö on tosi kallista ja sen säästämisessä ollaan lähestulkoon hysteerisiä. Me kinasteltiin kerran ja tokaisin, että eiks siihen mee enemmän sähköä, jos mä koko ajan rämpytän niitä edes takaisin. Simone totesi siihen, että kumpi tässä talossa oikein on sähkömies? Aikani mutisin, mut vieläkään en oo muistanut tarkistaa kumpi oli oikeassa. :D

7.  On olemassa kolmenlaista roskalaatikkoa. MUOVI - PAPERI - SEKALAISET

Niin. Mä en nyt oo oikein tota kierrätyspolitiikkaa ymmärtänyt. :) Mut teen kiltisti niinku tääl tehdään. Ei oo siis erikseen tai ainakaan en oo missään nähnyt, metallin tai vaikka lasinkeräystä. Paljon syödään muovisista kertakäyttöastioista ja kun kaikki vesi ostetaan muovipulloissa, ne muovilaatikot on koko ajan täynnä.

8.  Uimalakki

Uima-altaisiin, vesiliukumäkiin tai vaikka uimahalliin ei oo mitään asiaa ilman uimalakkia. Kuulemma ettei mee hiuksia suodattimiin :) Käytännöllistä mutta tulee otsaan hölmö  rusketusraja.

9. Bideeallas

Mä olin ihan hämilläni ekan kerran ku menin täällä vessaan ja näin siinä toisen matalan altaan, että mitä ihmettä sillä pitäisi tehdä. Mutta se olikin alapesuun tarkoitettu bidee ja täällä oon nähnyt sen kaikissa vessoissa. Kun puheltiin joidenkin kanssa meillä Suomessa olevasta bideesuihkusta, se kuulosti heidän mielestä tosi erikoiselta.

10. Kansainväliset  käsimerkit

Tämä ilmeni vasta äsken, en muista miten tuli puheeks mutta siis ns. pirunsarvet-käsimerkki, joka Suomessa ainakin on  cool ku vaik jammaat jossain konsertissa, tarkoittaakin täällä sitä, että jonkun vaimo on huora/pettää ja siis tosi loukkaava. Sitten kun siitä oli tullut puhe, sanoin Simonelle et miks hän ei oo kertonut, kun musta ja hänen serkusta Sergiosta on semmonen kuva kun mä näytän noin toisella kädellä.. No hän oli aatellut että mä teen sen niinkuin läppänä, ku oon kuvassa toisen miehen kainalossa. Ou mai gaad.... Mut kuulemma keskarin näyttäminen tarkoittaa täällä ihan samaa ku Suomessakin.

11. Käsien pesu ja muovihanskat.... :)

Puhtauden suhteen ollaan Italiassa tosi tarkkoja, etenkin käsihygienian. Kaikennäköiset bakteerit on pelottavia. Huoltsikoilla tankatessa siinä on ihan normaalia että on kertakäyttöhanskateline vieressä. Kaupan vihannesosastolla muovipussirullan alla on rulla pitkiä kertakäyttöhanskoja, joiden kanssa voit ottaa niitä vihanneksia ym.

12.  Sukunimet

Italiassa ei ilmeisesti ole niin vahvasti tapana ottaa miehen sukunimeä naimisiin mennessä, kaikilla pareilla ketkä tunnen, on naisella tyttönimi ja lapsilla isän sukunimi.

13. Iltaisin valvotaan myöhään ja aamulla herätään aikaisin

Ihailtava energia. Lapsetkin valvoo paljon pidempään mitä Suomessa,  tapahtumissakin on ihan iltamyöhään pienetkin lapset mukana.

14.  Tupakointi on sallittua vähän joka paikassa

Tästä jotenkin hassuin esimerkki on, että vesipuistossa on jokaisessa auringonvarjossa kiinni tuhkis.

15. Vähän joka asialle on olemassa oma kauppansa

Esim. hedelmäkauppa, tupakkakauppa ym. Mun mielestä aika ihkua :)

16. Non parlo inglese......

Englantia puhuva italialainen on enemmänkin poikkeus. Ei oo mitenkään epätavallista että palveluammateissa, respassa  tai isoissa liikkeissä kukaan ei osaa puhua englantia. Opetus on kuulemma heikkoa, mutta suurena syynä luulisin olevan sen, että kaikki telkkuohjelmat ja elokuvat dubataan italiaksi. Ihmiset ei vaan yksinkertaisesti kuule sitä missään. Joko täytyy vaan olla rohkea ja heittää kaikki näyttelijäntaitonsa peliin saadakseen itsensä ymmärretyksi tai sit vaan pirun äkkiä yritettävä oppia se kieli...

17.  Ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä.... H&M

En saanu yks yö unta, kun mua mietitytti miten italialaiset sanoo "hooETämmän". Ku täällähän h-kirjainta ei muutenkaan äännetä ja H ei ole "hoo" vaan "akka". Kysyin Simonelta heti, kun soitti mulle skypessä ja sanoi että se on akkaTSIemme!!!!!!!! Että näin. Jatkoa seuraa taas (näitä olis vaikka kuinka).